Kung Fu San Soo

Mi az a Kung Fu San Soo?

A Inside Kung Fu magazinban eképpen utalnak a San Soo-ra : legendás és elsöprő. Az I.K.F. és a Black Belt magazin szerint a San Soo a leghatásosabb,legkifinomultabb és legösszetettebb harcművészeti rendszer napjainkban.

A Tsoi Li Ho Fut Hung, más néven Kung Fu San Soo egy teljesen az önvédelemnek szentelt ősi kínai harcművészet; ez nem egy sport. A San Soo öt ősi kínai alaprendszer ötvözéséből született. Egy egységes harcművészetté fejlesztve, a San Soo-ra jellemző számos hagyományos és modern fegyver, valamint széles körű harctechnika (ütések, rúgások, fojtások, dobások, nyomáspontok, feszítések stb.) használata. Ezek a technikák az emberi test gyenge pontjainak leghatékonyabban történő kihasználására lettek megteremtve. A Kung Fu San Soo megfelelően alkalmazva mérettől, kortól és nemtől függetlenül lehetővé teszi használójának, hogy komoly (esetleg halálos) sérüléseket okozzon egy nála akár jóval nagyobb és agresszívebb támadó számára. Ennek következtében a Kung Fu San Soo-t sokan korunk egyik leghalálosabb harcművészetének tartják.

A Kung Fu San Soo története

A kínai rendszeres hadviselés a Kung Fu alapítójaként ismert Buddhista szerzetes, Bodhidharma érkezésének idejére vezet vissza. Különböző kultúrák előre meghatározott harctechnikákat fejlesztettek ki sok ezer évvel ezelőtt, amiket aztán képek és elbeszélés útján örökítettek át.

Ennek az ősi tudásnak, a dél-kínai, Guang Dong tartomány Pon Hong falu melletti Kwan-Yin monostorában élő szerzetesek általi finomításának, szervezésének, és dokumentációjának közvetlen eredménye a Kung Fu San Soo,

Chin Siu Dek (Jimmy H. Woo) ük ük ük, nagyapja, Chin Moon Don, egy a Kwan-Yin monostorban nevelkedett árva, eldöntötte, hogy elhagyja a monostort, és magával visz kettőt az 1500-as években íródott Buddhista könyvek közül. Ez a két könyv 5 generáción át a Chin család tulajdonában állt, és a Jimmy H. Woo-nak, és Jimmy H. Woo által tanított mozdulatok és technikák forrásául szolgált.

Chin Siu Hung, Jimmy Woo nagybátyja 73 éves volt, amikor a japánok megszállták Kínát. 1942-ben és a japán katonák kényszerítették, hogy élet-halál harcot vívjon a japán hadsereg egyik ezredének karate bajnokával. A sereg parancsnoka úgy vélte, hogy csak egy ilyen bemutatóval tudja megmutatni a japán hadsereg igazi erejét. Valójában, Chin Siu Hung-nak kevesebb mint 20 másodpercébe telt, hogy megölje a karate bajnokot. A felbőszült japán parancsnok elrendelte Hung és az összes tanítványa azonnali, géppuska általi kivégzését. Ez alapvetően véget vetett a San Soo oktatásának egész Kínában. Ha Jimmy Woo nem emigrál már évekkel hamarabb az Egyesült Államokba, a San Soo nem létezne napjainkban.

Az 1930-as években Jimmy elhagyta Kínát egy Jimmy H. Woo néven lévő útlevéllel és a Los Angelesi kínai negyedben telepedett le. Később közeli barátokat és családtagokat kezdett tanítani, majd a „Cousin Club” nevű szervezet egyik oktatója lett.

1959-ben Jimmy H. Woo Californiában, El Monte városában megnyitotta stúdióját, melyben 1991-es haláláig, 32 évig tanította a harcművészetet, elsőként Amerikában, ahol abban az időben még senki sem hallott a Kung Fu-ról.